Valt språk Svenska (Sweden)
Select language
(0) Summa: 0,00 SEK
Navigera
Hem
Om Psalmportalen och Kontakta oss
Författare och tonsättare
Hur hittar du psalmen? Hur kan du skriva ut?
Tips till psalmskaparen
Cookies

Författare och tonsättare

Följande upphovspersoner finns i dag representerade i Psalmportalen

Lars-Einar AbrahamssonOwe AdolfssonKarl Magnús Andersson
Peter AndreassonArne AppelqvistRagnwei Axellie
Christian BackeAnders BaudinTomas Björklund 
Ted BjurwillAnita BohlAnnaSophia Bonde 
Christian BrawBritt CarlsénReibjörn Carlshamre 
Thomas CervinHanna DrakengrenMyra Ekström 
Mattias Ekström KoijAnne-Catherine ErnehallAnna Eriksson 
Suzann FriskKristina S FurbergAnna Karin Hammar 
Per HarlingAnton HasselbergMagnus Hedqvist 
Anne-Li Holmgren LomaeusMaria HulthénKarin Håkansson 
Monica JohanssonSimon JohanssonAnna-Lena Josefsson 
Anders JosephssonKatarina JosephssonKarin Karlberg  
Niklas Kihlstedt RangbergEdda KraenzmerAnders Lennartsson  
Karolina LundbergOlle LundgrenIngunn Ligaarden  
Dag LindbergHans LindenSören Ljungberg  
Maria LöfbergChristina LövestamBertil Murray  
Lisbeth NilssonKarl NordlanderPelle Nordlander  
Jenny NordströmMonica NorénAnn-Sofie Näslund  
Anette J OlssonHåkan OlssonJonas Persson
Miguel RobainaGudrun RosénPer Anders Sandgren
Patrik SasserssonJohan Magnus SjöbergInga-Lill Sjönneby
Mats StenlundAnna-Karin Timan

Anna Toivonen

Katarina TorgerssonSusanne Wigorts Yngvesson

Marianne Viper

Sara ÖhlénLeif Österlund 
Kristina S Furberg är textförfattare. Hon är diakon i Svenska kyrkan och arbetar för närvarande i SKUT-församlingen Svenska Margaretakyrkan i Oslo som hör till Visby stift.
 
Förutom psalmer skriver hon texter för gemensam sång, kör och sångsolister.
 
Tillsammans med Claes Holmgren har hon skapat mässan Sanctus - en gotländsk mässa utgiven på Wessmans förlag. Tillsammans med Maria Hulthen har hon skapat Pilgrimsmässan - Stenens lovsång utgiven på Verbum, körverket Böner i advent samt Din ljusa skugga, en mässa i Heliga danser-tradition. Tillsammans med Suzann Frisk och Per Anders Sandgren har hon skapat Till gatornas folk - en responsorial mässa för stadsmiljö.

Niklas Kihlstedt Rangberg är utbildad i piano och sång vid Hjo folkhögskola. Han har varit verksam i gruppen Tri Angels. Niklas skriver visor, poplåtar och gör arrangemang. Visan "Ett sorgens hjärta" finns med här på Psalmportalen. Sajten hogtidsmusik.nu drivs av Niklas och hans fru Paulina. 

E-post: info@hogtidsmusik.nu 

 

 

 

Per Anders Sandgren är präst och kyrkoherde i Svenska Margareta församlingen i Oslo. Han komponerar psalmmelodier och liturgisk musik. Tillsammans med Kristina S Furberg har han skrivit delar av Till gatornas folk - en responsorial mässa för stadsmiljö samt psalmmelodier till hennes texter. Han har också översatt Sv.Ps 296, "Välsigna, Herre, vad du ger" till engelska (The Bread is One).

E-post: peranders.sandgren@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Thomas Cervin är frilansmusiker och är sedan många år knuten till Universitetskyrkan i Uppsala. Han sjunger också sina egna
sånger och psalmer regelbundet i Sinnesromässor, t ex Soppmässan i Samariterhemmet och Salabackekyrkan i Uppsala samt i Katarina- och Allhelgonakyrkan i Stockholm. Efter att blivit tillfrågad om att ansvara för musiken i några av Sveriges radios morgonandakter har sångerna spridits runt landet. "Under Guds välsignande händer" har också varit önskepsalm i P1:s Andliga sånger.
Flera av psalmerna är arrangerade för kör av Tomas Rylander. Thomas översätter Bob Dylans lyrik och skriver gärna musik
till andras texter.

Mer info på www.thomascervin.se


Till sidans topp

Bertil Murray är präst och arbetar för Uppsala stift med internationella frågor och som kaplan för Mariadöttrarna. Med sin hustru Kerstin har han fyra uppvuxna söner. Han har varit uttagen till af-stiftelsens psalmskola och till dess masterclass. Han skriver såväl text som musik. Med Linda Claremar har han skrivit musikalen "Kusiner" om Jesus och Johannes Döparen. Från och med Påsken 2015 skriver han psalmtexter för varje söndag under ett år. Psalmerna tonsätts av Maria Löfberg och publiceras fortlöpande på septema.com. På psalmportalen publiceras främst hans texter i egna tonsättningar.

E-post: bertil.murray@telia.com


Till sidans topp

Peter Andreasson är präst i Svenska kyrkan sedan 1983. Han är född och uppvuxen i Etiopen där föräldrarna var missionärer i 20 år.

Han har bl a tjänstgjort som sjukhuspräst i Umeå, kyrkoherde i Arvidsjaur, beteendevetare i Kalmar läns landsting, studentpräst i Linköping och är sedan 2011 kyrkoherde i Aneby pastorat i norra Småland.

Han har sjungit i alla tider, spelat lite gitarr, flöjt, trombon, i all enkelhet. Att brottas med ord och meningar, språk och innehåll, hitta ord som bär och speglar viktiga erfarenheter av Gud och livet och tron är ju en del av prästyrket men sedan våren 2014 år har han upptäckt lusten att dikta och skriva psalmtexter.

E-post: peter.andreasson@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Arne Appelqvist är som pensionerad civilekonom bosatt i Lidköping. Efter examen från Handelshögskolan i Göteborg 1966 har han arbetat både inom offentlig sektor(länsstyrelse, landsting, utvecklingsfond) och privat sektor(bank, konsultföretag). Hans huvudsakliga verksamhetsområden har varit näringspolitik, regional utveckling, småföretagsutveckling , marknadsföring och företagsledning. Han har bl.a. varit VD för Utvecklingsfonden i Skaraborg under sju år. Arne är gift med Britta sedan 1963 och har fyra barn.
Som pensionär har Arne under de senaste åren börjat skriva dikter med kristen inriktning. Sommaren 2014 utkommer diktsamlingen "Bländad av skönhet - dikter om Vänern, Kinnekulle och Kållandsö" i bokform med fotoillustrationer. Av sammantaget 52 dikter(varav 36 återfinns i diktboken) har 40 tonsatts av Katarina Torgersson och tre av Bertil Murray. Ett ledmotiv är Vattnet, Berget och Ön där det kristna budskapet, bygdens ekologi och bygdens unika kristna historia vävs samman.

E-mail: appelqvist7@msn.com


Till sidans topp

 

Jenny Nordström arbetar som kantor i Glanshammars församling utanför Örebro sedan 8 år tillbaka. Mellan körövningar, ungdomsträffar och gudstjänster försöker hon även att hinna med att komponera ny gudstjänstmusik, först och främst tillsammans med Anders Lennartsson.

Jenny och Anders Lennartsson träffades första gången när Jenny konfirmerades och Anders var hennes konfirmationspräst. Ett antal år senare var Anders kyrkoherde och anställde Jenny som kantor i Glanshammars församling. Alltsedan dess har de komponerat gudstjänstmusik tillsammans trots att de numera arbetar i olika församlingar.

Generellt sett är det Anders som står för texterna och Jenny för musiken även om de emellanåt byter roller eller skriver helt tillsammans.

Ett nyckelord som de själva gärna använder i beskrivningen av sina sånger är ”användarvänliga”. Sångerna ska vara användarvänliga i den bemärkelsen att de ska kännas enkla att sjunga och texten ska vara begriplig och lätt att ta till sig. Sångerna är först och främst tänkta som församlingssånger även om en del har arrangerats för exempelvis kör.

De har även gjort en mässa som de valt att kalla för ”Mässa i ny ton” där de komponerat all gudstjänstmusik inklusive de liturgiska delarna.

 

Myra Ekström, född 1951, är präst/hedersprost och har varit verksam som skolpräst, stiftsadjunkt, kyrkoherde och år 2005-2015 utvecklade hon i Norrköping Hedvigs Prästgård-pilgrimsgård som en miljö för kultur och andlig fördjupning. Hon har skrivit libretto och texter till Musikalen Lasaros och Musikalen Jakob som båda framförts ett flertal gånger av ett 30-tal ungdomar i Hedvigs kyrka i Norrköping. I samband med Svenska kyrkans 50-årsjubileum av prästvigningen av kvinnor skrev hon jubileumspsalmen för Linköpings stift.

Myra Ekström har fått Anders Frostensonstiftelsens stipendium ett flertal gånger och gått AFs psalmskola.

E-post: myraekstrom@gmail.com


Till sidans topp

Suzann Frisk är sångerska och tonsättare. Hon undervisar i sång och piano i Emerald, Victoria, Australien, men är född och uppvuxen i Karlskoga i Värmland.

Tillsammans med Paul Frisk har hon spelat in en CD med svenska sånger och en CD med sång och didgeridoo. Förutom att ha arrangerat många sånger för vokalensemble, har hon tonsatt ett antal texter skrivna av Kristina S Furberg och Michael Leunig.

E-post: spf@nex.net.au


Till sidans topp

Maria Hulthén är Riksspelman – Violinist – Sångerska – Kompositör.
Hon innehar Master of Fine Arts vid Musikhögskolan i Malmö och frilansar som musiker, artist och kompositör.
Maria har komponerat större körverk som Ljus och Hopp – mässa i folkton, Allhelgonaverket Som en farkost, Jungfru Maria – en berättelse om Jesu moder.
Tillsammans med Kristina Sandgren Furberg har Maria skapat körverket Böner i advent, Pilgrimsmässan Stenens lovsång samt barnsånger och psalmer.
Marias alster finns hos förlagen; Verbum, Gehrmans, Notpoolen, Arnberg & Flodin Musik.


E-post: maria.hulthen@swipnet.se

 


Till sidans topp

Monica Johansson är körsångare som sjungit i flera körer i Jönköping. För närvarande sjunger hon i en gospelkör. Hon har arbetat med olika saker, bland annat i statlig verksamhet.

E-post: monica.johansson25@comhem.se


Till sidans topp

Olle Lundgren, född 1950 är sångförfattare och textöversättare med mångårig erfarenhet av körledning, komposition och arrangemang. Är för närvarande engagerad i musiklivet i Ludvika Pingstförsamling.

E-post: olle@robzroom.com


Till sidans topp

Lisbeth Nilsson skriver sångtexter, (flera ej tonsatta) är kyrktant från Gotland och f.d. barnsjuksköterska med litterära intressen. Praktiserar livslångt lärande.
Lisbeth har publicerat fem prosaböcker bl. a. Resa till år 33 och nu Jaså var det världskrig? på Hede förlag 2012 samt några sånger och dikter. Hennes senaste bok gavs ut 2014 i samverkan med Hjalmar Gullberg-sällskapet och har titeln Fritt ur hjärtat - Med Hjalmar Gullberg på livsresan. Hon är också representerad i Finska barnpsalmboken med Laula, leiki lasten virsi.
Lisbeth Nilsson har fått stipendium från Anders Frostenssonstiftelsen.

E-post: nilssons32@hotmail.com

Till sidans topp


 

Karl Nordlander föddes i Visby 1951, är uppvuxen i Halmstad och bor numera i Skarpnäck i södra Stockholm, där han är aktiv i Skarpnäckskyrkan (Svenska Alliansmissionen).
Karl är författare till åtta böcker, journalist, förlagsredaktör, översättare, föreläsare och kursledare.

E-post: karl@skarpnack.eu


Till sidans topp

Miguel Robaina föddes 1969. Han arbetar som församlingsmusiker inom Svenska Alliansmissionen (Skarpnäckskyrkan) sedan 1999. Blev i detta sammanhang kristen 1997. Musikalisk grundutbildning i Adolf Fredriks Musikklasser och Stockholms Gosskör under 80-talet. Samtidigt privata lektioner i piano, orgel och cembalospel.

www.youtube.com/miguelrobaina

www.myspace.com/miguelrobaina

http://scharffeneck.webs.com

http://miguelrobaina.webs.com

E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se


Till sidans topp

Gudrun Rosén är född 1963 och arbetar som sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Dikter har hon skrivit sen tonårstiden men sånger med text och musik i ca fem år. Förutom psalmer skriver hon sånger och visor med existentiella texter ofta med bildspråk från naturen. Sånger som hon framför med andra musiker i olika sammanhang.
Hon har medverkat i Libris samlingsbok Pilgrimslivet , 2012, med en vandringssång och några dikter. Hon har också bidragit med psalmer i ett dop-projekt och i ett projekt om pilgrimsbarn i Uppsala stift. Gudrun Rosén är Anders Frostenson-stipendiat.

E-post: Gudrun.rosen@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Patrik Sassersson är kyrkomusiker, organist i Älmhult och var tidigare musikkonsulent i Växjö stift. Född 1966 på Österlen. Gått organistutbildningen vid Piteå musikhögskola, med studier för bl.a. Hans-Ola Ericsson, Erik Westberg och Jan Sandström. Har lett gospelkör och fascineras av liturgins skönhet.

E-post: patrik.sassersson@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Laura Stenström bor i Norrköping och är waldorfsärskollärare till vardags. Laura är utbildad musikterapeut, sjunger i kyrkokör och är en glad amatörmusikant.

Att dikta visor har genom livet varit en stor källa till glädje för henne, men först under de senaste fem åren har detta intresse även mynnat ut i visor med psalmkaraktär. 2007 erhöll hon ett stipendium från A F-stiftelsen, vilket stimulerade till fler visor/psalmer.

E-post: laura_jaja@hotmail.com


Till sidans topp

 

Staffan Thuringer är en av organisterna vid Svenska kyrkan i Melbourne sedan 1989. Han var organist i Marie Bebådelse kyrkan i Stockholm och ledde kören där från 1963, 16 år gammal fram till 1980 då han flyttade till Australien. Där har han lett the Scandinavian Choir in Melbourne under åren 1989 till 2010.

Sedan 1993 är han organist och körledare i St Andrews Uniting Church, Footscray, Melbourne.


Till sidans topp

Katarina Torgersson är sångerska, kompositör och musikpedagog, utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och är bosatt i Partille. Som sångerska frilansar hon med egna konserter som till största delen består av egen musik.

Komponerandet har de senaste åren upptagit en allt större del av Katarinas tid och liv och hon har tonsatt många dikter och texter av författare som Karin Boye, Caj Lundgren, Nils Ferlin och Dom Helder Camara. Hon har också komponerat en hel del instrumentalmusik. Under senare tid har Katarina påbörjat ett mycket givande samarbete med flera psalmtextförfattare.

www.katarinatorgersson.se

E-post: info@katarinatorgersson.se


Till sidans topp

 

Hans Zimmergren, född 1937, var verksam som organist, körledare för Hedvigskören och kyrkomusiker i Hedvigs församling i Norrköping i 36 år.
Hans Zimmergren har dirigerat många större kyrkomusikaliska verk. Han har medverkat i ett flertal radio, - och TV-program både som musikproducent och programledare. Han har skrivit musiken till två ungdomsmusikaler och komponerat en hel del bruksmusik samt givit ut tre CD-skivor: ”Ett år i Hedvigs kyrka” 1999, ”Tre organister i Norrköping” och "Sorgen och glädjen" tillsammans med Lennart Langer på horn. De båda senare CD-skivorna utkom år 2000.


Till sidans topp

Hanna Drakengren, är organist i Arbogabygdens församling, poet och kompositör. Hanna har skrivit och gett ut två poesiböcker, Vanmakten på Recito förlag och Mellan Rummet på Megamanus förlag.

2011 erhöll hon Anders Frostensons-stiftelsens stipendium för sina psalmtexter

www.hanna.drakengren.com

E-post: hanna.drakengren@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Ragnwei Axellie är författare och konstnär. Hon skriver poesi, men också psalmer, sånger, dramer och mässor, kantater och oratorier. "Ord och färg befruktar varandra… och tar vägen genom mig" säger hon. Hennes konst visas ofta i kyrkor när hennes texter blir musik. Tillsammans med Roland Forsberg har hon skrivit "Påskoratorium" utgivet på Wessmans Musikförlag. Påskoratoriets omslag har en målning av Ragnwei. Oratoriet gavs nu senast i Lovisa kyrka i Finland där Ragnwei hade utställning i två månader. Bengt Isaksson, kantor i Sveg har tonsatt "Härjedalen närmast himlen - Kantat till Härjedalen" och "Julkantat till Norden". Vid det uruppförandet hade hon också utställning. "Fredspsalmen - I våra tankar skapar vi" blev Ragnwei ombedd att skriva till Nathan Söderbloms melodi, till Vox Pacis världspremiär i Blå Hallen. Hon hade då utställning i Sofia kyrka i Stockholm. "Pilgrimspsalmen" tonsatt av Andreas Leek, skrev Ragnwei efter Romboleden, en pilgrimsled till Nidaros. "Mässa vid stranden" som tonsattes av Håkan Martinsson skrevs till Storkyrkan i Stockholm. Hon hade då också utställningen "SE ORDET" i Storkyrkan. "Mässa för frusna själar" skrevs till Hosjö kyrkas 350 års jubileum. Ragnwei Axellie har skrivit psalm 814 i psalmer för 2000-talet, tonsatt av Britta Snickars. Ragnwei har fått flera kulturpriser. Hon har fått Anders Frostensonstiftelsens stipendium flera gånger.

För närmare info

www.axellie.se

r@axellie.se


Till sidans topp

Britt Carlsén, har tillsammans med sin man, under ca 30 års tid, arbetat men pionjärarbete i den evangeliska kyrkan i Spanien.

Britt har huvudsakligen arbetat med barn och musik. Hon har översatt sånger från svenska och engelska, samt skrivit eget material. Ex barnsånger, körsånger för församlingens bruk och tonsättningar av jul och påsk texterna.

På senare år har hon också skrivit nya melodier till klassiska psalmer.

De sista nio åren har hon bott i Sverige och arbetat dels som lärare i spanska, dels på familjefirmans kontor. Denna tid har också ägnats åt Christian Braws texter! Mycket musik är nog inspirerad av de spanska och latinska tongångarna.

E-post: bcarlsen@telia.com


Till sidans topp

Christian Braw


Till sidans topp

Lars-Einar Abrahamsson är pensionerad lärare och kyrkomusiker, verksam i Oviken i Jämtland under mer än 50 år. Som kyrkomusiker har han haft flera körer, som gjort sig välkända och upp-skattade i vida kretsar, och för orgelmusiken har han genom flitigt konserterande varit något av en PR-man. Under de senaste 40 åren har han också som tonsättare skrivit en mängd musik, huvud-sakligen för orgel och för kör, varav en del finns utgivet på olika notförlag. För att visa på den jämtländska folkmusiken har han sammanställt en Folkmusikmässa, där all musik består av genuin jämtländsk folkmusik.

E-post: leabra@telia.com>

 


Till sidans topp

Maria Löfberg arbetar som kyrkomusiker, tonsättare och frilansande sångare.

Master of Fine Arts från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg 1997 med studier för bl a Mikael Wallin, Eva Nässén, Birgitta Bergström, Gunno Palmqvist, Bengt Lundin och Sven Ahlin.

På verklistan står en lång rad små kantater för församlingsbruk, otaliga kör- och solosånger, orgelverk, flera större oratorier, en hel del kammarmusik och tre symfonier.

2014 vann Maria den första Allmänna Sången och Anders Wall Composition Competition med stycket Sandskrift.

Maria har skrivit för till exempel gitarristen David Härenstam och slagverkarna Rhythm Art Duo, hornisten Åshilld Henriksen och förre domkyrkoorganisten Henrik Cervin.

Maria skriver i många genrer men med en omisskännlig egen ton.

E-post: maria.lofberg@septema.com

Hemsida: http://www.septema.com/


 

 

 


Till sidans topp

Inga-Lill och Ola Sjönneby

Inga-Lill Sjönneby är utbildad musiklärare och kantor. Jobbar 80% som kantor i Husby Rekarne, utanför Eskilstuna. Övrig tid ägnar hon bl a åt sin stora hobby, att skriva texter. Hon arrangerar också en hel del till sin damkör Stella samt driver konsertverksamhet i Kulturhus Tandla skola tillsammans med sin man Ola Sjönneby. Ola är frilansande musiker, arrangör och hantverkare. Han har på egen hand renoverat den gamla fina skolan från 1903 där han och Inga-Lill bor och sysslar med div kulturell verksamhet.

E-post:Inga-Lill.Sjonneby@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Per Harling är en av vår tids flitigaste psalmdiktare. Han har en lång och diger meritlista över psalmer, liturgiska sånger, musikaler m.m. som skrivits genom åren. Han har också skrivit flera böcker som berör psalm och psalmförfattare. Per är präst sedan 1974 och har arbetat som församlingspräst, inom Svenska kyrkan på riksplanet, inom utlandskyrkan, inom kyrkornas världsråd och i Lutherska världsförbundet. Han har under åren fått en rad priser och utmärkelser. Han har också varit gästprofessor i Kansas, USA. Sedan 2012 ägnar Per sig på heltid åt att resa runt, föreläsa, arbeta med körer, konsertera och fira gudstjänst. Läs mer om Per på http://perharling.se/.

E-post: per.harling@gmail.com


Till sidans topp

Anne-Catherine Ernehall, arbetar i huvudsak som gymnasielärare i Göteborg, men ägnar ledig tid åt att komponera, tonsätta och arrangera. Hon är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och har sedan mitten av nittiotalet tillsammans med sin man sjungit i och skrivit/arrangerat för den kristna a cappellagruppen Menorah (tidigare Invocatio). Uppvuxen inom frikyrkan med Afrikamissionärer som föräldrar, har hon en nära och varm relation till den sång och musik som varit en så viktig del av det kyrkliga livet och i familjen. Det är en skatt att ömt vårda, men det är en skatt som kontinuerligt behöver få sällskap av nya bidrag. Sedan hösten 2015 har hon samarbetat med AnnaSophia Bonde, för att försöka göra just detta; att bidra med nya sånger och psalmer. Anna Sophia Bonde är teolog och präst inom Svenska kyrkan, och sedan hösten 2014 bibellärare på Helsjöns Folkhögskola i Helsjön, där hon också bor med man och fyra pojkar. Hon är fri skribent och krönikör i bland annat tidningen Dagen och beskriver sig själv som en konservativt sinnad person som är mycket intresserad av kristen apologetik. Hennes förebilder är bland andra C S Lewis, G K Chesterton, Paulus, och Madeleine L’Engle. För Anna Sophia är det en viktig utmaning att formulera en bärkraftig tro för vår tid och samtidigt vara fast rotad i traditionen

E-post: ac.ernehall@inmusic.se,

a_s_bonde@hotmail.com


Till sidans topp

Karolina Lundberg har rötterna i Svenska Missionskyrkan, numera Equmeniakyrkan, och är även aktiv i Svenska kyrkan. Hon har arbetat som församlingspedagog i Svenska kyrkan och utbildar numera fritidsledare för bl.a. församlingstjänster, på Sigtuna folkhögskola.

Hon är också förälder till två pojkar från Taiwan och det var i samband med adoptionen av yngste sonen som sångerna kom till som finns med på Psalmportalen. En av dem är skriven i taiwanesiska bergen då den nyblivna familjen just träffats för första gången.

E-post: karolina.lundberg1@gmail.com


Till sidans topp

Johan-Magnus Sjöberg. Verksam som tonsättare och organist och körledare i Lunds Allhelgonakyrka. Johan-Magnus har även varit verksam som lärare vid Musikhögskolan i Malmö, där han undervisade i kördirigering 1995-2008 och i ämnet gudstjänstmusik 2002-2008. Mellan 2003-2006 var han också musikkonsulent i Lunds stift. Han har tidigare också varit dirigent för Lunds Akademiska kör och varit förbundsdirigent i Sveriges kyrkosångsförbund både i Lunds stift och på riksnivå. Som tonsättare har influerats av bland andra amerikanerna John Cage och Morton Feldman. Hans produktioner består av orgel och körmusik, bl.a 4 oratorier, ett flertal mässor bl.a en Requiemmässa från 2010, samt solokonserter, orkester- och kammarmusik, bl.a tre stråkkvartetter och elektroakustisk musik. 1988 erhöll Johan-Magnus Lund Kulturstipendium, 1990 invaldes han i Föreningen Svenska Tonsättare och 1997 utsågs han till Årets Körledare av Körsam.

e-post: johanmagnussjoberg@gmail.com

Anna-Karin Timan. Är utbildad kantor på Ersta Sköndal högskola. Spelat i flera folkmusikgrupper och alltid varit intresserad av musik. Att tolka texter med musik är bland det roligaste jag vet. Att hitta rätt uttryck och känsla där text och musik får hjälp av varandra att förmedla något.

E-post: annakarin.timan@gmail.com


Till sidans topp

Tomas Björklund är född 1958 och är en glad amatör inom musikens värld. Till yrket är han tekniker i ventilationsbranschen. Han bor i Mariestad tillsammans med hustrun Carina som är yrkesverksam inom Svenska kyrkan.

Han har så länge han kan minnas haft ett starkt musikintresse, men av olika orsaker dröjde det tills 2000 innan han började utöva musik på allvar. Han är körsångare i Tidavads-Odensåkers kyrkokör Markören och på senare år har det även blivit en del soloframträdanden i olika kyrkor med delvis eget material.

Han skriver huvudsakligen sånger med kristen karaktär och har även gjort en del översättningar av engelskspråkiga sånger, främst i syftet att göra texten mer tillgänglig för svenskspråkiga lyssnare.

e-post: info@skogsglantan.se

Till sidans topp

Sara Öhlén är född och uppvuxen i Tumba söder om Stockholm, men är sedan 1990 bosatt i Nordingrå, Höga Kusten. Hennes musikaliska bana startade i Adolf Fredriks musikklasser. Sedan 2004 frilansar hon som sångerska.
 
Pelle Nordlander har sina rötter i Frånö, söder om Kramfors, men är sedan 2016 bosatt i Älandsbro. Han är bla utbildad vid Hoch Schule der Künste, Berlin, och har sedan 1980 arbetat som kompositör och musiker med cello, bas, piano som instrument.
 
Sara & Pelle har arbetat tillsammans, som en duo sedan 2003. Höga Kusten är deras bas men de reser runt i hela landet och ger konserter, mestadels i kyrkor, med sitt eget material. Tillsammans skriver de tänkvärda visor, dikter och reflektioner, med ett enkelt och vardagligt språk som träffar och lämnar avtryck.
 
Det positiva gensvar som de fått i samband med sina konserter, från såväl arrangörer som publik, inspirerar dem att ständigt arbeta vidare och utveckla sitt skapande. De samarbetar även med körer, och framför då sitt material tillsammans med dem. Deras senaste steg är att skriva församlingssånger/psalmer, ett naturligt steg eftersom de ofta medverkar i musikgudstjänster. Under åren har de gett ut flera skivor, samt en bok med dikter och reflektioner.
 
Mer info på www.saraohlen.com
 
Susanne Wigorts Yngvesson är bosatt i Stockholm sedan 2002 men har sina rötter i Kalmar. Hon har arbetat i Svenska kyrkan på stiftsnivå i Göteborg, Växjö och Karlstad stift. Sedan 2006 är hon knuten till Teologiska Högskolan Stockholm där hon är lektor i systematisk teologi och mänskliga rättigheter. Hon har gått Anders Frostensons stiftelses Psalmskola då hon fick möjlighet att utveckla en annan sida av teologiskt skapande vid sidan om den akademiska. Hon har under många år varit aktiv körsångare men ägnar numera den delen av livet åt att skriva text till psalm och körmusik.

E-post: susanne.wigorts.yngvesson@ths.se

Dag Lindberg, född 1967, är präst och psykoterapeut i Stockholm. I sin prästtjänst har Dag även arbetat med teater och kyrkospel. 2014 gav han ut ”Passionsspel – en trilogi”. Under reformationåret 2017 regisserar han August Strindbergs sällan spelade pjäs om den unge Luther ”Näktergalen i Wittenberg”, premiär reformationsdagen i Storkyrkan. Dag Lindberg är Anders Frostensson stipendiat.

E-post: dag.lindberg@svenskakyrkan.se

Till sidans topp

 

Katarina Josephsson är sångerska, sångpedagog och musikjournalist. Till vardags finns hon på Örebro Kulturskola, där hon har ansvaret för skolans musikallinje. Dessutom frilansar hon för Sveriges Radio P1, både som gudstjänstproducent och programledare för Andliga sånger, som sänds varje söndagsmorgon. Hon har alltid sjungit, mycket gospel, men även jazz, tango, musikal… Det egna låtskrivandet har kommit sent, framför allt efter några låtskrivarkurser och efter att hon översatte musikalen Edens barn (Children of Eden) som framfördes i Örebro 2015. Arbetet med översättningen startade ett ”flow” som inte vill sluta.
”Och sen när min bror Anders bad mig läsa hans psalmtexter fick jag en sådan stark inspiration! Det har varit ett mycket roligt och lustfyllt arbete att tonsätta de här texterna.”
Tillsammans med sin jazztrio kommer Katarina att spela in några av sångerna nu under våren och hon gör regelbundet kyrkokonserter, där församlingen får vara med och sjunga de nya psalmerna.

katarina.josephsson@telia.com

Anders Josephsson är sjukhuspräst i Uddevalla. Sedan ungdomsåren har han skrivit egna texter och dikter. När han år 2000 gick en fördjupningskurs i predikan tog han på nytt tag i sitt textskrivande. Predikoförberedelsen började nu alltmer likna diktskrivandet. Den blev en brottning med Gud, med samtiden och honom själv. Många av hans dikter finns på websajten poeter.se där han skriver dikt i både obunden och bunden form. När han sommaren 2015 såg en annons i Kyrkans tidning om Anders Frostensson-stipendiet blev det just den uppmuntran han behövde och han började målmedvetet skriva texter som kunde bli till en kyrklig visa eller psalm.
Anders blev Anders Frostensson-stipendiat år 2015 och 2016, vilket han beskriver som ”en stor ära för mig, men det innebär samtidigt en förpliktelse att fortsätta att skriva och utvecklas som psalmförfattare”.

anders.josephsson@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Anna Toivonen, född i Björneborg, Finland – blev prästvigd för Linköpings stift -87. Hon har arbetat som komminister i Vårdnäs och i S:t Johannesförsamling i Norrköping – som stiftsadjunkt på Vårdnäs stiftsgård, och nu som tvåspråkig präst i Linköpings domkyrkoförsamling och i Motala församling. Hon är också hedersprost .

Hon har spelat cello i Linköpings barockensemble och har skrivit en roman, ”Kompositörens hus” utgiven av Söderströms förlag, Helsingfors. Hon har skrivit ett antal liturgiska texter, böner och psalmer. Hon har skrivit jubileumspsalmen för Råssnäskyrkan samt Lutherrospsalmen för synodalmötet i Linköping september 17. Hon har också översatt psalmer till finska i sång- och psalmboken ”Helmiä”. Hon har varit stipendiat i Anders Frostenssons psalmskola.

Epost anna.toivonen@svenskakyrkan.se, annat234@hotmail.com


Till sidans topp

Owe Adolfsson, född 1940, är pensionerad företagsledare, jurist och ekonom, bosatt i Strängnäs. Har skrivit och gett ut ett par böcker, ”Etik för alla” 2009 och diktsamlingen ”Folk och fåglar” 2014. Fiolspelman med stark anknytning till folkmusiken i Dalarna. Sjungit i OD under studieåren i Uppsala. Medlem i Karlfeldtsamfundet. Samarbetar med f. organisten Bengt Granstam i Stora Tuna.

 

E-post: owe.adolfsson@telia.com


Till sidans topp

Karl Magnús Andersson, jazz- och improvisationspianist, tonsättare.

E-post: karlmagnusandersson@outlook.com


Till sidans topp

Anna Karin Hammar. Jag är präst sedan mer än fyrtio år och skriver psalmer bara då och då. Den första psalm jag fick publicerad var översättningen av psalmen om Anden som börjar Hennes starka vingar bär. Då hade jag arbetat i Genève på Kyrkornas världsråd och introducerat det Ekumeniska årtiondet - Kyrkor i solidaritet med kvinnor (1988-1998).Psalmen She comes sailing on the wind som den lyder på engelska betydde mycket för många av oss och jag ville absolut att vi skulle ta hem den till Sverige. Så skedde också i samband med det ekumeniska riksmötet För livets skull i Lund 1992.

Mina psalmer speglar min tro och mitt liv. Särskilt kan nämnas att jag har skrivit några psalmer om dopet efter att ha skrivit en avhandling om dopet som Skapelsens mysterium, Skapelsens sakrament.

E-post: pastorhammar@gmail.com


Till sidans topp

Ingunn Ligaarden. Ingunn Ligaarden är frilansande pianist, organist och tonsättare med utbildning från musikhögskolorna i Stockholm och Örebro. Hon är verksam inom en rad olika genrer och har tonsatt psalmtexter av bland andra Joseph Halldorf. Hon skriver även själv texter och har erhållit Anders Frostenson-stiftelsens stipendium.
 
Hemsida: www.ingunn.se

 

Edda Kraenzmer har skrivit text och musik till visor, psalmer och andliga sånger. Hon har givit ut CD-albumet ”Festmusik” (2014). Edda spelar och sjunger gärna tillsammans med andra.

E-post: serenad@bredband.net


Till sidans topp

Hans Lindén. är sångpedagog och sångsolist/ensemblesångare, främst i oratorier och kantater. Verksam inom alla stilar men gillar framförallt barockmusik. Turnerar med Bach Collegium Småland när tillfälle gives.

Har genom åren tonsatt några dikter, när texterna har inspirerat. Genom samarbete med Susanne Wigorts Yngvesson fick han tillgång till hennes psalmtexter, och dessa gav impulser till nya tonsättningar.

 

E-post: voxlinden@outlook.com

 


Till sidans topp

Magnus Leonardi Hedqvist prästvigdes 1994 och har nu dels tjänst som Svenska kyrkans familjerådgivare, dels tjänst som präst i Kriminalvården i Kalmar. Åren 2005-2011 arbetade han som utsänd tillsammans med sin fru Katarina i den socialt mycket engagerade lutherska kyrkan i Costa rica (ILCO). Dessa år på en av världens många bakgårdar kom inte minst teologiskt att få genomgripande betydelse för Magnus. Så också mötet med de nya musikaliska rum och de mycket enkla förutsättningar som präglade musik- och gudstjänstlivet i denna Svenska kyrkans lutherska systerkyrka. Magnus har alltid funnit en glädje i att skriva. På senare år har han givits möjlighet att i skrift formulera något av de teologiska spår som såväl mötet med den latinamerikanska befrielseteologin som hans nuvarande tjänster kommit att lämna, en uppgift som han känner särskilt varmt för.

E-post: magnus.hedqvist@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Anders Baudin är född i Norrbotten. Utbildning och yrkesverksamhet vid Umeå Universitet till år 2000. Professor i Skogsnäringens marknadsvetenskap vid Växjö universitetet från år 2000. Ursprungligen statistiker med ekonometri och tidsserieanalys som inriktning. Tidvis verksam vid FAO i Rom och UNECE i Genève. Musiken är en följeslagare genom hela livet. Pensioneringen innebar ett heltidsengagemang. Leder nu tre jazzgrupper i Växjö: Musiken framförs ofta i stadens kyrkor och kyrkor i dess närhet. Samarbetar med Christina Lövestam. Har skrivit musik till dikter av Martin Nordkvist från Fagersta. En av jazzgrupperna har temakonserter under rubriken 'Jazzen i medborgarrättsrörelsens USA'. Här spelas soul jazz, som är klart besläktad med gospel.

 

Epost: anders.baudin@lnu.se


Till sidans topp

Christina Lövestam är präst, psykoterapeut, psalmförfattare. Ledare för Anders Frostensonstiftelsens Psalmskola. Bor i Alingsås sedan tio år tillbaka.

e-post: christina.lovestam@telia.com


Till sidans topp

Christian Backe arbetar som Musikpedagog i Uppåkra församling.

 

Efter musiker- och musiklärarutbildning började Christian att arbeta inom

kyrkan. Kyrkan är en naturlig plats

sedan hans uppväxt. Att musicera tillsammans med och skapa musikglädje hos barn är en stor drivkraft för honom. Hans kompositioner

och utgivna material riktar sig främst till barn men han skriver även för ungdomar och vuxna.

Christian har gett ut sångsamlingen ”Sånger från Maria Magdalena”, under sin tid i Maria Magdalena kyrka i Lund, samt ”Musikalgudstjänsten Skapelsen” (Argument) tillsammans med Isabella Amirell och Jonas Persson och ”Änglar i Guds himmel” (Wessmans förlag) tillsammans med Kerstin

Hesslefors Persson.

 

E-post: christian.backe@svenskakyrkan.se

 


Till sidans topp

Jonas Persson är präst och arbetar i Lunds domkyrkoförsamling.

Jag har alltid skrivit texter, dikter och har ett stort intresse för språk och uttrycksform på olika sätt.

Vikten när tonspråk och det skrivna språket möts har alltid fascinerat mig.

Jonas gett ut ”Musikalgudstjänsten Skapelsen” (Argument) tillsammans med Isabella Amirell och Christian Backe.

e-post: jonas.j.persson@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Karin Håkansson är född 1950 i Svarte nära Ystad och prästvigd för Lunds stift 1983. Hon har varit församlingspräst, fängelsepräst och skolpräst samt haft specialuppdrag på stiftet för flyktingfrågor. Sedan 2015 är hon pensionär och bor i Ängelholm men tjänstgör en del där det finns behov av vikarierande präst. Karin har skrivit många psalm- och sångtexter och blivit tonsatt av bl a Hans Jakob Wastvedt, Roland Forsberg, Katarina Torgersson, Anna Eriksson, Lasse Mellergårdh, Lena Wohlfeil och Mikael Calner. Karin Håkansson har fått Anders Frostensonstiftelsens stipendium tre gånger och deltagit i AF-stiftelsens psalmskola 2011-2013. Hon har medverkat i CD-skivan Projekt Längtan och är även utgiven hos Bruksånger och musikförlaget Sångfågeln.

E-post: karinbirgitta50@gmail.com


Till sidans topp

Karin Karlberg, f 1952. Tidigare kyrkoherde och kontraktsprost i Södertälje. Skriver sång- och psalmtexter, böner och sagor. Karin Karlberg är en av författarna till Bibel för barn. Har skrivit sångspel för församlingsbruk, med ambitionen att barn och vuxna gemensamt ska kunna framföra dem. Här kan nämnas” Noa och den stora översvämningen”, ”S:t Martin” och julspelet ”Till Betlehem”, det sistnämnda tillsammans med organisten Marianne Viper.

E-post: info@axforlag.se


Till sidans topp

Anna Eriksson, född 1963, är diakon och egen företagare från Köping. Arbetar även som samordnare för Brukssånger, Equmeniakyrkans notutgivning.
Har arbetat mycket med sång och musik bland barn och unga i Equmeniakyrkan i Lövgärdet (Angered), Eskilstuna och Köping och i Svenska kyrkan i Köpings pastorat och Arbogabygdens församling.
Skriver sånger för alla åldrar och producerar egna pedagogiska material för kyrkligt arbete. Turnerar med egna produktioner och dockteater. Skapare av Mässa för småfolk 2007, Anders Frostenssonstipendiat 2009, 2013 och 2015. Bidragit med tre sånger till psalmbokstillägget i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland 2015. Deltagit i utformandet av Markusmässan som Equmeniakyrkan framställt 2017.

www.annahanda.se

epost: anna@annahanda.se


Till sidans topp

Marianne Viper arbetar som organist i Östertälje församling, och är bosatt i Nyköping. Utbildad organist vid KMH, där hon för närvarande studerar magisterprogrammet inom Musikterapi, och innehar körpedagogisk examen från Örebro Musikhögskola.

Att ägna tid åt melodiskapande till givna texter är en relativt ny och glädjande upptäckt, som uppkommit på förfrågan och i samarbete med textförfattare, under de senaste åren. Detta har givit upphov till inspiration och resulterat i sånger och psalmer som använts i olika gudstjänster.

E-post: marianne.viper@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Anette J Olsson, textförfattare och kompositör. Jobbar deltid som konfirmandledare. Åker runt i våra församlingar med programmet ”Himlarum” (sång, tankar och piano) tillsammans med maken Håkan Olsson (se mer info under Håkan Olsson)

E-post: anette@himlaromusik.se


Till sidans topp

Håkan Olsson, kantor på Österlen, Tomelillabygdens församling. Leder tillsammans med sin maka, Anette J Olsson, kören Himlaro-skospel i Tomelillabygdens församling. En kör som sjunger nästan uteslutande originalmusik. Se mer info under Anette J. Skriver musik för kör, orgel, piano.

Mejl: hakan.olsson@svenskakyrkan.se


Till sidans top

Anton Hasselberg är kyrkomusikerstudent vid Norges Musikkhøgskole efter att i juni 2017 avlagt sin kantorsexamen vid Hjo folkhögskola. Han gör här på Psalmportalen sin mer offentliga debut som tonsättare men har tidigare skrivit både psalmtexter och tonsättningar som använts i lokala sammanhang.

E-post: anton.hasselberg@hotmail.com


Till sidans topp

Reibjörn Carlshamre, f 1960, är uppvuxen utanför Mariestad. Efter studier vid Hjo folkhögskola, Sköndalsinstitutet och Musikhögskolan i Stockholm har han verkat som kyrkomusiker. Han har även genomgått körpedagogutbildning i Göteborg. Han har jobbat som musikkonsulent i Skara stift och sedan 2006 är han domkyrkoorganist i Skara domkyrka. Reibjörn skriver för de sammanhang han arbetar i. Genom åren har det blivit gudstjänstmusik, psaltarpsalmer musik för kör a cappella, för barnkör, för trestämmig kör. Mycket av hans körmusik finns utgiven på Wessmans musikförlag.

E-post: reibjorn.carlshamre@svenskakyrkan.se


Till sidans topp

Monica Norén är utbildad musiklärare på musikhögskolan i Göteborg. Bor i Göteborg men har sina rötter i Norrbotten.Via Marcus Förlag har Monica gett ut ett CD och notmaterial för små barn: Kom i min famn. Monica har deltagit i Psalmskola 6 via Anders Frostenson-stiftelsen och tonsätter både egna och andras texter.
 
 

Anne-Li Holmgren Lomaeus är vissångerska, kompositör och textförfattare. Hon har även arbetat som redigeringsassistent för Dagboken med kyrkoalmanacka i många år. Anne-Li var sångerska i det legendariska bluegrassbandet Bluegrass Swedes åren 1978–1997. Hon har studerat på Folkuniversitetets Teaterverkstaden, SAMS (Svenska Artist och Musiker Skolan, numera Kulturama) samt tagit en fil kand på Kulturvetarlinjen på Stockholms Universitet med musikvetenskap som huvudämne. Anne-Li är även diplomerad dansledare i Heliga danser. Svenska poeter som hon har tonsatt är bl a Karin Boye, Anders Frostenson, Cornelis Vreeswijk och Dan Andersson. Även böner ur Svenska kyrkans bönbok har fått melodier av Anne-Li.

– Jag inspireras till hundra procent av att tonsätta och sjunga. Att det fungerar så bra att tonsätta texter är att det redan finns en melodi i språket, orden och fraserna. Musik finns i nästan allt som jag ser det.

E-post: anneli.toner@telia.com

Anna-Lena Josefsson, musikpedagog, utbildad vid Malmö musikhögskola. Tidigare musikkonsulent för EFS på nationell nivå och numera verksam i Svenska kyrkan i Björklinge Skuttunge Viksta utanför Uppsala. Tonsatt texter i bl a Kyrksång, Ung Psalm och Hela familjens psalmbok

E-post:

anna-lena.josefsson@svenskakyrkan.se

Till sidans topp

Leif Österlund, musikdirektörsexamen och teoripedagogexamen vid musikhögskolan i Stockholm.
Pianist och medlem i olika ensembler, mest åt jazzhållet. Kompositör och arrangör med ett flertal utgivna verk hos olika musikförlag.
 
 

Mats Stenlund, organist och körpedagog, arbetar som stiftsmusiker i Uppsala. Han har genom åren både tonsatt texter och skrivit en del instrumentalmusik. Ingår i ett nätverk som arbetar med att lyfta fram, och skapa, nya psalmer och sånger för gudstjänstbruk.

E-post: mats.stenlund@svenskakyrkan.se

Till sidans topp

 

A